Dr. Parádi István Dr. Parádi István
egyetemi adjunktus, PhD

istvan.paradi@ttk.elte.hu

Tel. (mellék): 3722500 / 8617

 

Jelenlegi kutatási témák:

Arbuszkuláris mikorrhizagombák diverzitásának vizsgálata természetes élőhelyeken (úszólápok, szikes területek, nehézfém-szennyezett talajok).

Piaci célú lágy- és fásszárú növényfajok stresszteszt vizsgálata (GINOP-2.2.1-15-2017-00042)

Klímaváltozással összefüggő CO2-szint emelkedés élettani hatásának vizsgálata haszonnövényekre (kukorica, búza), a szénhidrát anyagcsere vizsgálata, összefüggések az arbuszkuláris mikorrhiza kolonizációval (GINOP-2.3.2-15 - Stratégiai K+F műhelyek kiválósága Interdiszciplináris Kutatóműhely Létrehozása a Klímaadaptív és Fenntartható Mezőgazdaságért). MTA ATK, Talajtani és Agrokémiai Intézet.

Gyümölcs mikroszaporított csemeték túlélésének javítása mikorrhiza oltással. NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézet

Bakteriális talajoltó és talajkondicionáló készítmények, valamint mikorrhiza oltóanyagok fejlesztése, tesztelése haszonnövényeken.

Haszonnövények (búza, kukorica, napraforgó, szója) mikorrhiza kolonizációjának vizsgálata szántóföldön.

Laboratóriumi robotizált növénynevelő és fenotipizáló rendszer felépítése.

 

Oktatott tantárgyak:

Biológia BSc

bb1c4517/b2bn4303 Növényélettan - III. GY
bb1c1418 Növényélettan - I. EA
bb1c1523 Növényélettan - II. EA
bb1c1633 Növényélettan IV EA
bb1a1523 Plant Physiology II. L (angol)
nstfu2b17ea Növényi struktúra és funkció 2 EA
nstfu2b17la Növényi struktúra és funkció 2 GY
labbiob17la Bevezetés a laboratóriumi gyakorlatba és biológiai számítások GY


Biológus / Környezettudomány MSc

aa2n4141 Környezeti mintavételezés 2./Szennyezések
aa2n4141e Környezeti mintavételezés 2./Szennyezések (angol)
bb5t1704 Növényélettan EA (tanári)
bb5t1908 Növényélettan – II. EA (tanári)
iranovnb17gm Irányzatok a növénybiológiában
novmiknb17em Növény-mikroba kölcsönhatások
gomeltnb17em A gombák élettana EA



Kiemelt publikációk:

·      T. Takács, I. Cseresnyés, R. Kovács, I. Parádi, B. Kelemen, T. Szili-Kovács, A. Füzy (2018): Symbiotic effectivity of dual and tripartite associations on soybean (Glycine max L. Merr.) cultivars inoculated with Bradyrhizobium japonicum and AM fungi. Frontiers in Plant Science, section Plant Abiotic Stress. 9: 1631.  IF: 3.678

·      T. Takács, I. Cseresnyés, R. Kovács, I. Parádi, T. Szili-Kovács, A. Füzy (2016): Examination of the compatibility between Hungarian registered soybean (Glycine max L. Merr.) cultivars and microsymbionts in a pot experiment (in Hungarian with English abstract). Növénytermelés (Crop production) 65: 77-97.

·      T. Takács, I. Cseresnyés, R. Kovács, I. Parádi, O. Gazdag, T. Szili-Kovács, B. Kelemen, A. Füzy (2015): Effect of Rhizobium and AM fungi inoculation on soybean. Acta fytotechn. Zootechn. 18: 131-133.

·      B. Berecz, E.N. C. Mills, I. Parádi, F. Láng, L. Tamás, P. R. Shewry, A. R. Mackie (2013): Stability of Sunflower 2S Albumins and LTP to Physiologically Relevant in Vitro Gastrointestinal Digestion, Food Chemistry, 138: 2374-2381. IF: 3.655

·      J. Baar, I. Paradi, E.C.H.E.T. Lucassen, K.A. Hudson-Edwards, D. Redecker, J.G.M. Roelofs, A.J.P. Smolders (2011): Molecular analysis of AMF diversity in aquatic macrophytes: A comparison of oligotrophic and utra-oligotrophic lakes. Aquatic Botany, 94: 53-61. IF: 1.129

·      Paradi, D. van Tuinen, D. Morandi, S. Ochatt, F. Robert, L. Jacas, E. Dumas-Gaudot (2010): Transcription of two blue copper-binding protein isogenes is highly correlated to arbuscular mycorrhizal development in Medicago truncatula. Molecular Plant-Microbe Interactions, 23: 1175-1183. IF: 4.136

·      G.A. Galvan*, I. Paradi *, K. Burger, J. Baar, T.W. Kuyper, O.E. Scholten, C. Kik (2009): Molecular diversity of arbuscular mycorrhizal fungi in onion roots from organic and onventional farming systems in the Netherlands. Mycorrhiza, 19: 317-328. *co-first authorship. IF: 2.205

·      J. Baar, G. Straatsma, I. Paradi, J.G.M. Amsing (2007): Edible mushrooms: from industrial cultivation to collection from the wild. In: Food Mycology (A Multifaceted Approach to Fungi and Food). CRC Press. J Dijksterhuis, RA Samson (Ed.) Chapter 19, pp. 361-374.

·      Paradi, J. Baar (2006): Mycorrhizal fungal diversity in willow forests of different age along the river Waal, The Netherlands. Forest Ecology and Management 237: 366-372. IF: 1.840

·      J.D. Zijlstra, P. Van ’t Hof, J. Baar, G.J.M. Verkley, R.C. Summerbell, I. Paradi, W.G. Braakhekke, F. Berendse (2005): Diversity of symbiotic root endophytes of the Helotiales in ericaceous plants and the grass, Deschampsia flexuosa. Studies in Mycology, 53: 147-162. IF: 1.946

·      Paradi, B. Berecz, K. Halasz, Z. Bratek (2003): Influence of arbuscular mycorrhiza and cadmium on the polyamine contents of Ri T-DNA transformed Daucus carota L. root cultures. Acta Biologica Szegediensis, 47: 31-36.

·      Paradi, E. Paldi, Sz. Rudnoy, Z. Bratek, G. Kovacs, I. Racz, D. Lasztity (2003): Changes in the state of modification of wheat rRNAs during greening. Biologia Plantarum, 47: 33-38. IF: 0.920

·      Paradi, Z. Bratek, F. Lang (2003): Influence of arbuscular mycorrhiza on polyamine content, growth and photosynthesis of Plantago lanceolata L. Biologia Plantarum, 46: 563-569. IF: 0.920

·       Á. Zold-Balogh, I. Paradi, Z. Bratek (2002): Mycorrhizal relations of the plants of the Feteke-to peat bog, Orseg, Hungary. Kanitzia 10: 217-226. (in Hungarian with English summary).

·      Á. Zöld-Balogh, M. Balogh, I. Parádi and Z. Bratek (2002): Seasonal variation in the arbuscular mycorrhizal colonization of plants in Lake Velencei’s floating mats. Acta Microbiol. Immunol. Hung. 49: 391.

·      Csörgő T. - Parádi I. 2000. Migration of red-backed shrike (Lanius collurio) int he Carpathian basin. Ornis Hungarica 10: 153-161 (in Hungarian with English summary).

·      Paradi, Z. Bratek, Zs. Zimanyi (1999): A study on the mycorrhiza-formation of Arabidopsis thaliana. Bot. Kozlem. 85: 95-98 (in Hungarian with English summary).